106 Gabona-, és szójakolbász
108 Fura lekvárok
extrém lekvár, lilahagyma lekvár, görögdinnyehéj lekvár, vegyes hagymalekvár, paprikalekvár főzéssel és főzés nélkül, mézes almalekvár, birs-szőlő lekvár, cukkiniből, zöldparadicsom lekvár, viráglekvárok: rózsa és gyermekláncfű
112 Mézkrémek, mézszörpök
csokis mézkrém, gyümölcsös mézkrém, gyógynövényes mézkrémek, sütőtökös mézkrém, kávés mézkrém, vanília és fahéj mézkrém, medvehagymás-, cickafarkas mézkrém
114 Ehető virágok
mézes virágok, kakukkfű szirup, sült körömvirág, palacsinta, körömvirág likőr, körömvirág krém, kandírozott ibolya, ibolyás salátaecet, ibolyaillatú cukor, szárított ibolya
118 Fűrészporból
fűrészpor sütemény, fenyő csókja sütemény
120 Régi házi szerek
hagyma gyógylé, hagymabor, szójatej, almasavó, lenmag pakolás, krumpli-, túró pakolás, fejes saláta főzet, citrombor, ürömbor, gyomorkeserű, zsályabor, idegbor, mandulatej, mandulabor, karmelita szesz, ánizslikőr, gyümölcs szirupok, őszibarackszirup, kakukkfű szörp, faeper lekvár, szénavirág borogatás, szénapolyva fürdő, zabszalma fürdő, fenyőfürdő, körömvirág olaj, ibolya olaj, sópaszta...
Tartósítás régi módszerekkel tartalma
02 Bevezető
04 1. fejezet: Néprajz és tudomány 05 Tartósítás otthon: mitől áll el, mitől romlik meg?
07 Otthon befőzni – kicsit lutri…
08 A száraz dunszt és a nedves dunszt 10 Tippek a sikeres üvegben tartósításhoz 11 Szükséges eszközök
12 2. fejezet: Termények tárolási, tartósítási lehetőségei 12 Zöldségek tárolása, egyszerűbb tartósítása
16 Gyümölcsök tárolása, egyszerűbb tartósítása
18 Fűszerek és gyógynövények tartósítása
18 Gabonák és magvak tárolása (magpástétomok, szendvicskrémek)
20 Ehető virágok tartósítása
20 Gombák tartósítása
22 Hús tartósítása (zsírban tartósítás, szárítás, füstölés)
24 3. fejezet: Tárolási és tartósítási technikák bemutatása
24 Tárolási módok: vermelés, lógatás, csomagolás
24 Aszalás, szárítás
30 Savanyítás, kovászolás
44 Befőtt
45 Szörp, szirup (hidegen kevert szörp, főzött szörp)
46 Gyógynövényes szirupok
48 Lekvárok, dzsemek, gyümölcsízek, marmeládok és gyümölcszselék
49 Pástétomok, zöldségkrémek, zöldségpürék
50 Gyümölcssajt
51 Eltevés sóban
52 Eltevés cukorban
52 Fűszervaj
54 Eltevés olajban és ecetben (fűszerolajok –bazsalikomolaj, borsolaj, fűszerecet – bazsalikomecet, fokhagyma ecet)
56 Eltevés alkoholban (csokis meggy dzsem, gyógyborzselé)
58 Tartósító fűszernövények, antibakteriális gyógynövények
64 4. fejezet: Különlegességek
64 Komposzt-tea, a házi tápoldat növényeknek
66 Növényi permetlevek (bodza, hagyma, csalán, gyermekláncfű, kamilla, káposzta, paradicsom, zsúrló, tejes permetlé, varádicslé)
70 Mosónövények a természetből (mosódió, vadgesztenye)
73 Hamulúg, az ősi mosószer és fafesték
76 Ehető vad növények feldolgozása tartósítása
82 Életünk és a fák - ételünk és a fák: az ehető fafajokról: több, mint
40 ehető fás szárú bemutatása, receptekkel (birskocsonya, birsalma sajt, mogyoró vaj, galagonya túró, zölddió liktárium, ecetes lucfenyőhajtás) 90 Menták világa (mentás teakeverékek, mentaszörp, mentás-mézes joghurt, mentés csokis keksz, mentás uborkasaláta, mentás citromkrém, mártás)
94 Torma a gyógyító zöldség (tormabor, torma koktél, mézes tormapép, tormakrém, tormapor, tormalevél főzelék)
96 5. fejezet Receptek
96 LEKVÁROK, DZSEMEK, ZSELÉK
Bodzás körtelekvár, Bodzavirág zselé, Muskotályos körtelekvár, Kökény lekvár almával, Lilahagyma lekvár, Levendulás málnalekvár, Levendulás sárgabaracklekvár, Szilvareszter, Rozmaringos almalekvár, Gyömbéres-chilis körtelekvár, Sárgarépás-diós almalekvár, Egres dzsem, Eper-rebarbara dzsem, Bodzás eperdzsem, Bodzavirág dzsem almával, Akácvirágdzsem almával, Csipkebogyó püré, Szőlőlekvár, Céklás lilahagyma lekvár, Tökdzsem, Levendulás málnalekvár, Ananászos töklekvár, Sütőtök lekvár kakukkfűvel, vagy levendulával, Homoktövis lekvár pálinkával, Berkenye-alma lekvár ginnel, Paradicsomdzsem, Narancsdzsem gyömbérrel, fahéjjal, Citromdzsem, Zöldparadicsom lekvár, Rebarbara lekvár pirított magvakkal, Konyakos eperdzsem, Fenyőtű zselé, Kökényzselé, Vérnarancs zselé, Szederzselé likőrrel, Galagonyalekvár, Galagonya íz, Kökényzselé
106 SZÖRPÖK
Csipkebogyó szörp, Rózsaszörp, Bodzavirág szörp, Szárított bodzavirágból szörp, Akácvirág szörp, Bodzabogyó szörp , Orgona szörp, Levendulás-citromos szörp, Hársvirág szörp, Narancsízű sárgarépaszörp, Szirom szirup, Meggyszörp, Almaszörp, Narancshéj ital, Vaníliás-, vagy fűszeres cukorszörp
110 GYÜMÖLCSSAJTOK
Vegyes gyümölcssajt, Meggysajt, Sárgabaracksajt
112 BEFŐTTEK
Cukkini/tök fűszeres lében, Vaníliás-szegfűszeges tökbefőtt, Tárkonyos őszibarack, Zölddió cukorszirupban, Mustáros meggy Erdélyből, Gyümölcsök ecetben, „Rumtopf”, avagy agglegénybefőtt, Görögdinnyehéj cukorban, Fűszeres őszibarack
114 ÉTELÍZESÍTŐK, MÁRTÁSALAPOK, CSATNIK
Fűszeres paradicsom, Sűrített paradicsom-variációk, Padlizsánkása Dél-Oroszországból, Bodzabogyó chutney
116 GYÓGYNÖVÉNYES FŰSZERKRÉMEK
118 KENHETŐ MÁRTÁSOK Köményes fokhagymakrém, Mentás-fokhagymás pesztó,
119 GÖRÖGDINNYEHÉJ Savanyítva, kandírozva...
120 TÁMOGATÓINK HIRDETÉSEI
Gyógynövényes üdítőitalok készítése tartaloma
Mennyit igyunk és mit?
Nagyanyáink italai
Limonádék
limonádé alap, limonádé variációk: dinnyés, málnás-barackos, mentás-barackos, szamócás, lime-mentás, ananászos, áfonyás-narancsos, répás, zöld teás, gyömbéres, zöld almás, alkoholos limonádé, ananász limonádé, barackos és brazil limonádé, citromos üdítő tea, citromfüves limonádé, kávés limonádék, gyógyfüves limonádé, kókuszlimonádé kókuszhússal, kókuszlimonádé kókuszvízzel, levendulás ribizli-limonádé, limonádé sűrítmény, mézes csipkebogyó limonádé, narancslimonádé, rózsaszín és rózsavizes limonádé, sörös limonádé, sült citromos limonádé
Mentás italok
borsmenta likőr, borsmenta tea, borsmenta turmix, emésztést serkentő keverék, jeges menta, levendulás mentatea, marokkói mentatea, mentás-joghurtos frissítő, mentás szomjoltó, mentás tej, mentabólé, mentalikőr, mentaszörp, menta tea
Eredeti teaitalok
buharai zöld tea, ceylon-i tea puncs, finom teakeverék, francia tea, himalaya tea, holland tejes tea, karamellás tea, kubai tea, matcha latte, portugál tea, zöld tea alaprecept, honeybrush, lapacho, maté, oswego, rooibos
Gyümölcssteák
banános tea, barackos frappé, csipkés-chilis rooibos, csipketea, datolyás tea, erdei gyümölcstea, ribizlibogyó tea, forró áfonyatea, gyömbéres-citromos tea, jeges gyümölcstea, kék tea, „lelki béke” tea, málnás verbénatea, narancshéj-tea, paradicsomos tea, szőlős tea, téli tea
Pótkávék
amarántkávé, cikória kávé, családi kenyérkávé, fügekávé, gabona kávé, galaj kávé, gyermek(láncfű)kávé, levendulás kávé, makk-kávé, kendermagos kávé, malátakávé, rózsakapucsínó, szőlőmagból pótkávé, kávé kardamommal
Növényi tejpótlók
gabona tejek, hüvelyes növényekből tejek, olajos magtejek, árpatej, amaránt tej, szójatej, olajos-mag tej, diótej, fenyőmagtej, gesztenyetej, kendermagtej, kókusztej, máktej, mézes szezámmagtej, mandulatej, rizsital, zabtej, ízesített növényi tejitalok, bodzaturmix, fűszeres karamellás tej, fűszeres tej, kakaó fűszerekkel, levendulás tej, vaníliás kávés csokoládéital, szentjános-kenyér ital
Magyar élvezeti teanövények - forrázat, főzet, vizes kivonat
bodzatea, bodzavirág ital hidegen-melegen, citromfű tea, fenyőforrázat, fűszeres tea, galagonya őszi teája, hársfatea, homoktövis tea, Ibolya tea, immun bomba tea, jóízű gyógytea, kakukkfűtea, kamilás hagymatea, kapormag tea, olíva tea, planta tea, téli tea
Ízesített vizek, virágitalok
ázaléklevek növényekből, reggeli ital este, almahéj ital, barackhéj ital, erdő lelke üdítőital, virágitalok, akácvirágital, akácvíz bodzavirágital, bodzapezsgő, borsmenta virágital, csalánvirág ital, szagos müge ital, hársfalevélital, kakukkfűvirág ital, kamillavirág ital, kaporvirág ital, levendulavirág ital, muskátli ital, rózsasziromital, violaital, ízesített vizek, rozmaring-alma-szeder víz, bazsalikom-eper-uborka víz, rózsavizes ital, görögdinnyés víz, almás víz, körtés-fahéjas-vaníliás víz, ízesített jégkockák, kávés jégkocka, görögdinnye jegesen, zöld turmix
Turmix és smoothie
epres és goji bogyós smoothie, mandulás-epres smoothie, lasszi (indiai frissítő ital), lucerna expressz, mazsolás banánturmix, paradicsom koktél vörös dzsúz, zöld áldás, Pina Colada, zöldségkoktél, zúzott gyümölcskotél
Szörpök, szirupok: forrázatos, alkoholos, nyers
akácvirág szirup, alkoholos narancsszörp, almaszörp, berkenyeszörp, bodzaszirup, céklaszörp és zöldségszörpök, citromfű szörp, erdélyi vegyes növényszörp, fahéjszirup, fenyőszirup, fügeszirup, ibolyaszirup, kakukkfűszörp, karamellszörp, kókuszszirup, levendulaszörp, rozmaringszirup, rózsaszörp, teaszörp, vaníliás cukorszörp, mézkrémek és mézes szörpök, pekmez, a mustméz
Különlegességek
sült teák, Aloe frappé, alkoholmentes forralt „bor”, borókatea, borókaturmix, búzatea, Cafe Brulot (amerikai kávé specialitás), fűszeres tea - indiai módra, hidegen készült búzavíz, mákital, mézes citrusital, rózsaital, salabat, citromos-fokhagymás elixír,, kávétea, narancsos cascara szörp, kefir ital, kelkáposzta alapú ital, paraj alapú italok, sárgarépa alapú italok, paradicsom alapú italok, krumplilé
Erjesztett italok
kenyérital, orosz kvász, alma kvász, citromos kvász, kenyérvíz, korpaital, tej alapú kefírgomba, japánkristály, vagy vízikefír, almaecet és gyógyhatásai
Alkoholos italok
ánizsos tárkony pálinka, aromás fűszerpálinka, citrompálinka (Limoncello), diópálinka, lucfenyőpárlat, medvehagymás pálinka, vaníliás pálinka, berkenyesör, csalánsör, gyömbérsör, mézes sör, mézsör, pemetesör, borban az egészség, fűszernövényes borok, almabor, almás bor, céklabor, citrombor, citromfüves bor, csalánbor, kamillás bor, mazsolabor, tormás bor, ürömbor, zellerbor